Mozničenje - zgradbarstvo brez vrvi

Si predstavljate kuhinjo na taboru, kjer vam Marko ne more prerezati niti ene same vezave, ker ne vsebuje niti koščka vrvi? V soboto 14. maja smo imeli srečanje čete na temo mozničenja. Obiskal nas je Peter Lovšin (tisti, ki je pred 30 leti v...

Naprej
Nazaj
Emonada
taborNOPP2014
rutke
obljube2016
taborIV2016
zimovanjeIV2013
taborPP2014
taborIV2016-2
taborIV2014
SKVO

Mozničenje - zgradbarstvo brez vrvi

sobota, 14. maj 2016

Si predstavljate kuhinjo na taboru, kjer vam Marko ne more prerezati niti ene same vezave, ker ne vsebuje niti koščka vrvi?

V soboto 14. maja smo imeli srečanje čete na temo mozničenja. Obiskal nas je Peter Lovšin (tisti, ki je pred 30 leti v Slovenijo znova prinesel skavtstvo) in nas navdušil s svojim znanjem mozničenja. Mozničenje je tehnika spajanja lesenih gradbenih elementov, ki je bila na slovenskem dobro poznana pri gradnji kmečkih objektov kot so kozolci in podi, pa tudi druge lesene zgradbe. Med skavti je ta metoda postavljanja zgradb popularna med nekaterimi evropskimi narodi, med slovenskimi skavti pa še ni posebej razširjena.

Izvidniki in voditelji smo spoznali, kako se gradi s pomočjo moznikov (lesenih čepov), vsi pa si to lahko pogledate v priloženem videoposnetku. Poleg znanja in navdušenja, pa nam je Peter Lovšin podaril tudi po en ročni vrtalnik za vsak vod in dleta, da bomo pridobljeno znanje lahko uporabljali tudi v prihodnje, za kar smo mu zelo hvaležni.