Skavtski izpit

Kot je bilo rečeno na začetku leta za vse izvidnike velja, da morajo za udeležbo na taboru opraviti skavtski izpit, opravljen skavtski izpit pa je tudi pogoj za tiste, ki želijo letos dati obljubo. Skavtski izpit bo potekal v dveh delih in sicer...

Naprej
Nazaj
Emonada
zimovanjeIV2013
obljube2016
SKVO
taborNOPP2014
taborPP2014
taborIV2016
taborIV2016-2
taborIV2014
rutke

Skavtski izpit

petek, 18. marec – sobota, 2. april 2016

Kot je bilo rečeno na začetku leta za vse izvidnike velja, da morajo za udeležbo na taboru opraviti skavtski izpit, opravljen skavtski izpit pa je tudi pogoj za tiste, ki želijo letos dati obljubo. Skavtski izpit bo potekal v dveh delih in sicer pisni (teoretični) del bo potekal v petek 18. marca na srečanju čete. Praktični del bo potekal v soboto 2. aprila od 9h do 12h. V petek 1. aprila srečanja čete ne bo.

Skavtski izpit je opravljen, če izvidnik uspešno opravi pisni del in vsa področja praktičnega dela. Izvidniki, ki na omenjene datume ne bodo mogli opraviti skavtskega izpita lahko na srečanjih do konca skavtskega leta pristopijo do voditeljev in opravijo skavtski izpit, tisti, ki želijo dati obljubo, pa morajo to storiti do obljub. V tem primeru je dolžnost izvidnika, da na začetku srečanja opozori voditelje, da bi rad opravljal skavtski izpit. Izvidniki, ki do zaključka skavtskega leta (28. maj) ne bodo imeli opravljenega skavtskega izpita se ne morejo udeležiti poletnega tabora. Skavtski izpit opravljajo izvidniki in vodnice (četa).

Teme, ki se bodo preverjale na skavtskem izpitu:

Osnove skavtstva (Obljuba, zakoni, molitev IV, zgodovina skavtstva, Bi-Pi, narodni simboli, skavtska drža, kroj)

Pioneristika (vozli in vezave - izvidnik mora poznati osnovne vozle in znati zavezati trdno vezavo osnovni vozli: ambulantni, osmica, tovorni, ribiški, tkalski, napenjalni, kavbojski, alpski metulj, mrtvi)

Ognji in kuhanje (netiva, priprava ognjišča in ognja, pospravljanje ognjišča, oblike ognjev in njihov namen, kuhanje na ognju, )

Orientacija in odprava (rokovanje s kompasom in zemljevidom, azimut, orientiranje brez kompasa, osnovna skavtska oprema, nahrbtnik)

Prva pomoč (oživljanje, krvavitve, opekline, ugrizi, piki, klic 112, zlomi, zvini, dušenje, bolezni na taboru)

Bivaki (lokacija za postavitev bivaka, postavljanje bivaka, šivanje šotork, naravni materiali, ključni elementi bivaka)

Orodje (pravilna uporaba orodja, shranjevanje orodja)

Stezosledstvo (prepoznati sledi živali na slovenskem - srna, lisica, volk, medved, zajec, divja svinja, ... - ne le odtis stopala, opazovanje)

Signalizacija (osnovna potna znamenja, ime, priimek in vod v morsejevi abecedi)

Osnove skavtstva in signalizacija se bosta preverjali le na pisnem delu, ostale teme pa v glavnem na praktičnem delu. Posamezna vprašanja iz ostalih področij se lahko pojavijo tudi na teoretičnem delu.

VoČe