Četa .... Plemenitih Plavčkov

Kako smo postali Četa Plemenitih Plavčkov? Pred dvema letoma je zaradi močno prevelike čete, ki ni mogla sprejeti skoraj nobenega, ki bi si želel priti k skavtom, padla odločitev, da se takratna Četa divjega medveda razdeli na pol. Začasno sta...

Naprej
Nazaj
Emonada
TaborBB23
obljube2016
SKVO
TaborIV2023
SKVO LJ3
SKVO 2023
obljube 2023
0 rutke
TaborIV 2022 ObljubaAmi
SKVO LJ6

Četa .... Plemenitih Plavčkov

Kako smo postali Četa Plemenitih Plavčkov?

Pred dvema letoma je zaradi močno prevelike čete, ki ni mogla sprejeti skoraj nobenega, ki bi si želel priti k skavtom, padla odločitev, da se takratna Četa divjega medveda razdeli na pol. Začasno sta tako nastali Modra in Zelena četa. V prvem letu nas je doletela kriza s koronavirusom in smo se bolj malo videvali v živo, tabor čet pa je še bil skupen. V letošnjem letu pa smo zares, tudi v živo, zaštartali kot samostojna četa, aktivno gradili našo skupnost in družno oblikovali svojo identiteto. Težko pa imaš neko oprijemljivo, močno identiteto, če nimaš niti resnega imena in zato smo zimovanje posvetili lovu nanj. 

Po stari skavtski navadi smo se odločili, da bo ime sestavljeno iz živali, ki je običajno na nek način povezana z lokalno skupnostjo, je mogoče zanjo značilna oz. na nek drug način simbolizira četo, ter pridevnika, ki še bolj definira, kakšna skupnost smo oz. proti čemu stremimo.

Na predvečer zimovanja smo se skupaj dobili voditelji in vodniki ter preko poglobljenega razmisleka, zabavnih aktivnosti, ugank in igric izbrali najprej žival in nato še 5 primernih pridevnikov. Izmed teh 5 pa je celotna četa v soboto na zimovanju izbrala tistega, ki se nam je res podal. Domislili smo se še klica, ki se je podal imenu in smo začutili: Ja, to smo pa res mi. 

 

In, kdo smo mi?

 

Četa Plemenitih Plavčkov - potomci zmajčkov

(neuradno tudi: modrih možgančkov)

 

Kdo so plavčki in zakaj oni?

Plavček ali barjanska žaba je najmanjša prava žaba v Sloveniji. V velikih količinah jih najdemo na Ljubljanskem barju. Plavček mu je ime, ker se v paritvenem obdobju samčkom koža obarva v čudovito modro barvo. Njihovo čudovito ‘petje’ lahko poslušamo ob poletnih večerih na barju in ob mlakah.  Žabe so že od nekdaj simbol Dravelj, zato se je plavček kar ponujal. Čeprav smo bili modra četa le začasno, se nas je pridevnik modri vseeno kar prijel. K temu je prispeval tudi naš klic: Kdo smo mi? -  MODRI!! In kaj je bolj primerno kot žaba modre barve, ki ima to barvo tudi v imenu?

Zakaj plemeniti?

SSKJ definicija pridevnika plemenit pravi takole:

  1. ki ima pozitivne lastnosti v moralnem, duhovnem pogledu
  2. ki po kakovosti, obliki zelo presega stvari svoje vrste
  3. plemiški, plemenitaški: plemenit rod; plemenita družina / biti plemenite krvi plemenitega rodu

Torej: 

  1. Kot skavte nas obljuba in zakoni zavezujejo, da smo dobri ljudje, usmerjeni k pomoči bližnjemu in izkazujemo svoje pozitivne lastnosti v moralnem in duhovnem pogledu
  2. Želimo si in stremimo k temu, da bi po kakovosti čim bolj presegali ostale svoje vrste - ne da bi se s tem ponašali, temveč da bi ustvarjali lepši svet in napredovali v rasti in hodili po poti proti tistemu večnemu Cilju.
  3. Naš ustanovitelj Bi-Pi je bil plemenitega rodu - tako smo mi kot njegovi nasledniki prav tako, hkrati pa smo vsi tudi ljubljeni Božji otroci torej smo dvojno plemenite krvi. Seveda ne kar sami po sebi, ampak želimo s svojimi mislimi, besedami in dejanji to izžarevati. 

 

Potomci zmajčkov pa dokaj očitno izvira iz imena našega stega in simbola Ljubljane.

 

O pomenu našega imena pa so vodi čete zapisali takole:

Surikate:

Ime smo si izbrali, saj najbolj opisuje našo četo. Plavčki so zelo poskočne in vesele žabice. So modre tako kot mi. Kdo smo mi? Modriiiiii. 

Plemeniti nas opisuje, ker med seboj vidimo same pozitivne lastnosti in dobro družbo ter živahnost žabic.

 

Antilope:

Izbrali smo ga (ime), ker so to žabe in žabe živijo na Ljubljanskem barju, ker so modre in smo mi Modra četa. Plemeniti smo, ker se vedno trudimo biti plemenitejši od ostalih. 

 

Pume:

Naše ime je četa plemenitih plavčkov. Plavčki so žabe ki v času parjenja postanejo modre barve in v tem so si podobni z nami, saj je naše neuradno ime modra četa. Plemeniti pa smo zato ker se trudimo biti najboljši mi, vedno pomagati drugim in biti pogumni.

 

Kozorogi:

Ime naše čete je četa plemenitih plavčkov. Kot vas večina že ve je plavček žaba. Naš steg pa zaznamujejo žabe. Plavčki so tudi včasih modri, naši četi pa že nekaj časa pravimo modra četa, tako smo se odločili da vsaj nekaj modrega ostane z nami.

 

Orli:

Sicer nismo prav mi predlagali živali plavček ampak, ko smo slišal zanjo, se nam je zdela ravno prava izbira, saj je plavček žaba, ki živi v mlaki. To se zelo ujema z našim krajem Dravlje, ki je zelo znan po žabah. Da po ohranimo tudi zgodovino naše čete,  zelo paše da je modra.  Seveda pa samostalnik ne more brez dobrega pridevnika, zato smo dodali še pridevnik ki je carski in nas dobro opiše, kar nam pove slovar: plemenit je tisti ki po kakovosti, zelo presega stvari svoje vrste.

 

 

No, takšna je zgodba nastanka naše nove Čete Plemenitih Plavčkov.

Če želiš zgodovino naše čete pisati skupaj z nami, pa si lepo vabljen/a, da se nam pridružiš v novem skavtskem letu!