Prvi izhod preške čete - Jesenovanje 2017 Jošt nad Kranjem

  Na praznik brezmedežne (8.12.) v letu Gospodovem 2017 se je pisala zgodovina. Začel se je namreč prvi izhod novonastale čete v Preski.   V dežju, ki je žeprehajal v sneg smo se na sv. Joštu nad Kranjem zbrali prvi preški izvidniki in...

Naprej
Nazaj
Emonada
TaborIV2023
obljube2016
TaborBB23
Poslednji skupni SKVO vikend
0 rutke
SKVO LJ3
SKVO
SKVO LJ6
SKVO 2023
obljube 2023

Prvi izhod preške čete - Jesenovanje 2017 Jošt nad Kranjem

petek, 8. december – nedelja, 10. december 2017

 

Na praznik brezmedežne (8.12.) v letu Gospodovem 2017 se je pisala zgodovina. Začel se je namreč prvi izhod novonastale čete v Preski.

 

V dežju, ki je žeprehajal v sneg smo se na sv. Joštu nad Kranjem zbrali prvi preški izvidniki in vodnice. Najprej smo malo preizkušali svoje ogledniške veščine in se igrali skrivalnice po hiši, po večerji pa je sledila težko pričakovana razdelitev v vode, in prvi del zgodbe življenja ustanovitelja skavtov Baden Powella. Pogovorili smo se tudi o pomenu tega, da držimo skupaj in kot vod sodelujemo.

 

Zjutraj smo se zbudili v zimsko idilo, ki je jesenovanje spremenila že bolj v zimovanje. Dopoldne smo se pogovarjali o vrlinah v našem življenju in si nato na potepu, ki je sledil vojni kep z volčiči izbrali tudi ime voda. Tako so nastali vodi Panterjev, Netopirjev, Tigrov in Levinj in v šali smo četo poimenovali Četa divjih mačk. Vodi so hitro prijeli v roke svinčnike in škarje ter se lotili izdelave zastavic voda.

 

Sledilo je okusno kosilo in po kosilu orientacija, kjer smo spoznavali skavtske zakone. Vsi vodi so srečano prispeli do cilja, kjer so dokončali svoje zastavice, saj je že sledil svet čete. Svet čete je najvišji organ čete. Na svetu čete smo najprej potrdili imena vodov in nato predebatirali ter potrdili, katerih pravil se želimo vsi skupaj držati skozi vse leto, ter jih zapisali v listino čete.

Po svetu čete smo imeli kratek zabavni večer, kjer smo iskali piščalko na Petrovem hrbtu in se igrali spovednico, ter večinoma umirali od smeha. In že je bila ura, da smo se zahvalili Bogu za čudovit dan in se odpravili spat.

 

V nedeljo nas je čakalo še eno lepo, vendar ledeno mrzlo jutro. Po jutranji telovadbi smo spoznavali funkcije, ki jih imajo posamezni člani voda ter si jih tudi razdelili, tako da so nekateri postali vodniki, drugi podvodniki, zastavonoše, kuharji, bolničarji, tajniki, gospodarji in morda še kaj. Pospravili smo hišo, da bo za nami lepša, kot je bila preden smo prišli vanjo in slovesno podpisali listino čete, listino s pravili, ki smo jih določili prejšnji dan na svetu čete.

 

In že so bili tukaj naši starši, s katerimi smo bili skupaj pri maši. Po maši pa je sledilo skupno kosilo in odhod domov, na toplo, saj je zunaj bril prav leden veter.

Peter Merše, Univerzalni orel