Se samo zdi ali res gori? Luč miru iz Betlehema 2015

Luč miru je simbol v tem vse bolj nemirnem svetu, ki nas spominja, da si miru vsi želimo in da ga lahko, če se potrudimo tudi dosežemo. Spominja nas, da miru ne ustvarjajo svetovni voditelji, ampak vsak izmed nas, ki v svoji okolici skrbi za druge,...

Naprej
Nazaj
Emonada
Poslednji skupni SKVO vikend
SKVO 2023
SKVO LJ6
SKVO
TaborIV2023
TaborBB23
obljube2016
SKVO LJ3
obljube 2023
TaborIV 2022 ObljubaAmi

Se samo zdi ali res gori? Luč miru iz Betlehema 2015

Sestavljanje svečeLuč miru je simbol v tem vse bolj nemirnem svetu, ki nas spominja, da si miru vsi želimo in da ga lahko, če se potrudimo tudi dosežemo. Spominja nas, da miru ne ustvarjajo svetovni voditelji, ampak vsak izmed nas, ki v svoji okolici skrbi za druge, ali pa mu je vseeno, pomaga drugim ali pa gre enostavno mimo, se pogovori z bližnjimi ali pa zadržuje v sebi jezo, ki jo nato stresa na svoje bližnje in podrejene. Mir ustvarjamo ali pa rušimo vsi, vsak v svojem okolju in k ustvarjanju miru nas vabi luč miru iz Betlehema, ki je v naše domove prišla že petindvajsetič.

Kot je v navadi, smo jo najprej prinesli v Dravlje. BendLetos je bilo to 13.12. in pri maši so klanovski in četini inštrumentalisti in pevci poskrbeli, da je bilo petje še posebej živahno. Da k miru vsak pripomore majhen delček, na koncu pa nastane lepa sveča, ki daje toploto dolgo časa smo se spomnili pri pridigi, ko smo iz majhnih delčkov, ki so jih prinesli mlajši skavti sestavili veliko svečo. K temu nas nagovarja tudi letošnja poslanica, ki hkrati sprašuje tudi našo iskrenost in voljo pri predajanju plamena naprej.

Neza na GoltehDa imamo še nekaj energije in da naš plamen gori smo pokazali tudi s tem, da smo ga v naslednjem tednu nesli še na kar 9 župnij in eno podružnico, plamen pa je bil povsod lepo sprejet, saj so skavti iz župnij poskrbeli za prisrčne sprejeme, v Dravljah pa smo dežurali vsak dan do 27. decembra.

Letošnja akcija pa je bila nekoliko drugačna kot v preteklih letih. Prej smo zbrane prispevke v dobrodelni akciji namenili eni izmed organizacij v Sloveniji za svoje delovanje, letos pa smo akcijo izvedli kar skavti sami. Za 50 otrok iz socialnega roba smo organizirali zimovanje na Golteh, kjer so se učili smučanja in skavtskih veščin. Ekipi organizatorjev zimovanja se je pridružila tudi naša stegovodkinja Neža Rus, ki pravi, da je bilo delo s temi otroki nekoliko drugačno kot ga je vajena, ampak da je bilo čudovito in so se na koncu vsi vživeli in užvali. Za namen zimovanja smo v vsej Sloveniji zbrali 11.697€, lep del tudi v naših župnijah.

Peter Merše, Univerzalni orel

Foto: Tomaž Celarec (župnija Dravlje) in Rok Rakun (ZSKSS)