Sprejem LMB 2021

Plamen miru je letos znova - že 31. leto zapored prišel med nas. Že od leta 1990 skavti prinašamo ta plamen v Slovenijo in ga delimo med vse, ki so ga pripravljeni sprejeti. Tradicija Plamena miru se je začela leta 1997 v Avstriji kot opomin na...

Naprej
Nazaj
Emonada
0 rutke
TaborIV 2022 ObljubaAmi
TaborBB23
SKVO 2023
SKVO LJ3
obljube2016
SKVO LJ6
TaborIV2023
obljube 2023
SKVO

Sprejem LMB 2021

nedelja, 19. december 2021

Plamen miru je letos znova - že 31. leto zapored prišel med nas. Že od leta 1990 skavti prinašamo ta plamen v Slovenijo in ga delimo med vse, ki so ga pripravljeni sprejeti. Tradicija Plamena miru se je začela leta 1997 v Avstriji kot opomin na Jezusovo rojstvo in na globlji pomen božiča. Vsako leto plamen spremlja poslanica, ki je leta 1989 ob padcu berlinskega zidu in železne zavese prinesla zelo močno sporočilo o solidarnosti med ljudmi po združitvi ideološko različnega vzhodnega in zahodnega bloka.

Letošnja poslanica pod geslom “Človek, ne jezi se” nas je povabila, da s skupno strpnostjo prebrodimo težke čase in ne popustimo zankam nestrpnosti in jeze, temveč z lepimi besedami in dejanji premagujemo temo.

Iz Avstrije se plamen širi po celotni evropi prek skavtskih organizacij in od človeka do človeka. Plamen je v zadnjih letih dosegel tudi ZDA, Kanado in nekatere južnoameriške države.

Vsako leto se novembra odprava več sto ljudi odpravi v Betlehem, kjer se v votlini jezusovega rojstva v oljenki prižge plamen in se ga izroči izbranemu otroku, ki ga spremlja do Avstrije. Po svetu se plamen vsako leto širi z uradnim sprejemom na Dunaju na 3. adventno nedeljo, kamor po plamen pridejo delegati vsake države.

Plamen po sprejemu na Dunaju raznesemo med slovenska skavtska ognjišča, kjer potekajo ognjiščni sprejemi, na katere pridejo po plamen delegati vsakega skavtskega stega. Naslednje dejanje so župnijski sprejemi, kjer se plamen deli med člane skavte in župljane. Vse sprejeme praviloma spremlja sodelovanje pri maši, okrasitev cerkve in petje.

Letošnji ognjiščni sprejem je pripravil steg Ljubljana 5 v Fužinah, stegovski pa je kot vsako leto potekal v Dravljah. S petjem prek 100 mladih skavtov ob spremljavi priložnostnega skavtskega benda, igrico med prinosom plamena miru in sodelovanjem pri bogoslužju smo skavti polepšali bogoslužje četrte adventne nedelje. Na isti dan se je plamen miru razširil tudi po drugih župnijah, katere pokriva naš - draveljski skavtski steg.

Plamen se je delil do božiča, prostovoljni prispevki pa so šli za podporo dobrodelne organizacije »Log out«, gradnjo skavtske hiše v Štepanji vasi in delovanje našega stega.

Poslednje dejanje v tej mali hierarhiji sprejemov in deljenja plamena pa ste vi - dragi skavtski in katoliški bratje in sestre, ki ste vsako leto znova vabljeni, da plamen in njegovo sporočilo delite med svoje bližnje.

 

Bodite pripravljeni,

Unikatni kozorog